Παραδοσιακός ξυλόφουρνος

Οι ξυλόφουρνοι που μπορούμε να κατασκευάσουμε είναι δυο τύπων:

Σφαιρικός φούρνος με ξύλα

Είναι ο ξυλόφουρνος που το σχήμα του μοιάζει με μισή σφαίρα, κατασκευάζεται από πυρότουβλο και ο χώρος καύσης των ξύλων είναι ο ίδιος με αυτόν του ψησίματος. Η διαδικασία ψησίματος στον συγκεκριμένο ξυλόφουρνο, είναι η εξής: Ανάβουμε την φωτιά στον θάλαμο μέχρι να φτάσουμε την θερμοκρασία που επιθυμούμε, όταν είμαστε έτοιμοι βγάζουμε τα ξύλα από τον θάλαμο και στην θέση τους τοποθετούμε το φαγητό. Στην περίπτωση που έχουμε και δεύτερο γεύμα για ψήσιμο, πρέπει να κάνουμε την ίδια διαδικασία από την αρχή (άναμμα-άδειασμα-ψήσιμο).


Κυκλοθερμικός φούρνος με ξύλα

Ένας άλλος τύπος φούρνου που μπορούμε να κατασκευάσουμε είναι ο κυκλοθερμικός ξυλόφουρνος, σχήματος τολ (μισός κύλινδρος). Εδώ, ο χώρος καύσης των ξύλων είναι ανεξάρτητος από το χώρο ψησίματος.

Η διαδικασία ψησίματος σε αυτόν τον τύπο φούρνου είναι εντελώς διαφορετική. Βάζουμε τα ξύλα στον κάτω ανεξάρτητο θάλαμο και ανάβουμε τον ξυλόφουρνο . Μόλις ο επάνω καθαρός θάλαμος ψησίματος φτάσει την θερμοκρασία που θέλουμε, απλά ανοίγουμε την πόρτα του επάνω θαλάμου και βάζουμε μέσα το φαγητό.

Πλεονέκτημα κυκλοθερμικού φούρνου με ξύλα

Το πλεονέκτημα που έχει ο συγκεκριμένος ξυλόφουρνος είναι ότι μπορούμε να ψήσουμε πολλές φορές την ίδια μέρα, καταναλώνοντας λιγότερα ξύλα (σε σχέση με τον παραδοσιακό φούρνο με ξύλα,), αυτό ωφείλεται στο ότι οι απώλειες θέρμανσης είναι πολύ λιγότερες. Ο τρόπος κατασκευής και η μόνωση του είναι τέτοια που, εάν οι εξωτερικές συνθήκες είναι φυσιολογικές, κρατά υψηλές θέρμοκρασίες χωρίς τροφοδοσία,δίνοντας μας με αυτόν τον τρόπο μια καλή αφετηρία για το ψήσιμο της επόμενης ημέρας.